Wie verricht de echo?

In het VCO worden de echo’s verricht door verloskundigen die speciaal zijn opgeleid tot echoscopist. Het is mogelijk dat er een verloskundige of arts in opleiding bij het onderzoek aanwezig is. Mocht u hier bezwaar tegen hebben dan kunt u dit kenbaar maken aan de echoscopist.

Soms kan het onderzoek aanleiding geven tot nader onderzoek. In dat geval zal er contact opgenomen worden met uw verloskundige. Er vindt dan een doorverwijzing plaats. Binnen 1 week wordt u gezien door een specialist in het AMC of het OLVG. Met de huidige echo apparatuur is het kind goed in beeld te brengen. Het is echter niet zo dat met behulp van de echo gezien kan worden of het kind geheel gezond is.

 

Desiree Lesscher

Lieve zwangere en partner, in 1993 ben ik afgestudeerd als verloskundige en sinds 2003 ook werkzaam als echoscopiste in de verloskunde. Na meer dan 20 jaar als verloskundige en echoscopiste in de Astrid Limburg praktijk te hebben gewerkt, ben ik sinds juli 2016 met name werkzaam als echoscopiste.

Na al die jaren in de verloskunde ben ik nog steeds onder de indruk van het wonder! De zwangerschap , het kind dat onder je hart groeit , het geboren worden van een nieuw mens. Het raakt me nog steeds en blijft me verwonderen. Als verloskundige en echoscopiste is het bijzonder dit iedere keer weer met toekomstige ouders te mogen delen. Met het maken van een echo ben je iedere keer weer onder de indruk hoe bijzonder het toch is dat een kindje zich in zo’n korte tijd kan ontwikkelen!

Hester Dolleman

Mijn naam is Hester Dolleman. Ik werk sinds 2008 als gecertificeerd echoscopist voor onder andere het VCO-echopunt. Het leuke aan echoscopie vind ik dat je op een zeer bijzonder moment in het leven van mensen aanwezig mag zijn. Het is echt een "vak" om op een professionele manier een echo-onderzoek te doen en tegelijkertijd mensen een gerustgesteld gevoel te geven over hun kind.

Ineke Roon

Mijn naam is Ineke Roon en in 2006 heb ik mijn diploma gehaald voor de echo’s die tijdens de zwangerschap worden uitgevoerd. Vanaf dat moment werk ik met veel plezier één dag in de week op het VCO. Het is een prachtig vak, waarbij je veel informatie kunt verzamelen over de verwachte gezondheid van de baby en de aanstaande ouders een blik geeft op hun ontwikkelende kind. Wat is er nu leuker dan wanneer je een baby heerlijk ziet spartelen in het vruchtwater? Natuurlijk moeten we ook wel eens verdrietige boodschappen geven. Dat is moeilijk. Maar gelukkig kunnen de echo en de gesprekken in de echokamer ook bijdragen aan de verwerking.

Nicolette Feiertag

Ik ben Nicolette Feiertag Ik ben in1988 afgestudeerd als verloskundige aan de Amsterdamse verloskunde academie. In de 25 jaar die ik als verloskundige heb gewerkt ben ik in veel verschillende werkvelden bezig geweest; in de thuispraktijk, in het buitenland voor Artsen zonder grenzen en 12,5 jaar als klinisch verloskundige in het OLVG. Ruim 15 jaar geleden ben ik me gaan toeleggen op de echoscopie en werk nu al jaren als gecertificeerd echoscopiste in Amsterdam, bij het VCO. Het blijft bijzonder een kindje voor de geboorte helemaal te bekijken in welke fase van de zwangerschap dan ook en de verwondering van de as ouders te zien. Mijn werk verveelt me geen moment, sterker, het is een soort verslaving geworden. Naast mijn werk binnen het VCO, heb ik omdat de echotechniek zich snel ontwikkelde ook een eigen bedrijf opgericht in het maken van "pret" echo's, Echospot.

Nicoline van der Velden

Mijn naam is Nicoline v/d Velden. Na jarenlang verloskundige te zijn geweest, in de huispraktijk en het ziekenhuis ben ik ruim 10 jaar geleden ook echoscopist geworden. Momenteel werk ik als docent op de verloskunde academie. De combinatie met de zorg in de praktijk houdt mij bij de les. Het technisch deel van het echo-en is uitdagend maar het contact met cliënten vind ik het boeiendst. Soms is het moeilijk want als mens wil je dat alles goed is en als echoscopist moet je dan een andere boodschap meegeven. Maar meestal is er ruimte voor blijdschap en ontroering en gaan cliënten goed naar huis. In blijde verwachting van hun kind. Mooi dat ik een radertje in de geboortezorg kan zijn.

Bovenste rij, van links naar rechts: Anita Chengadu, Ellen Witte (teamcoördinator), Inger Postma
Onderste rij: Linda Dittman, Janneke Hoefman